Koken en tafelen

 

 

 

 

TÉ DE ORIGEN

 

DE LEKKERSTE BIOLOGISCHE THEE UIT SRI LANKA & ZUID AFRIKA

 

Té de Origen is een heerlijk, ambachtelijke thee. Een thee met een verhaal over mensen en product. De zwarte en groene thee komt uit thee-land nummer één Sri Lanka en de rooibos komt uit Zuid-Afrika. Uniek is dat er géén productie plaats vindt in Nederland. Té de Origen wordt biologisch geteeld door lokale boeren, fair trade ingekocht en verwerkt en verpakt in Sri Lanka. Zo wordt ervoor gezorgd dat de boeren trots zijn op hun product, dat er zo veel mogelijk omzet achterblijft in het land van herkomst en ook niet onbelangrijk: dat de thee van de allerhoogste kwaliteit is. Proef het zelf!

 

Max Havelaar

Té de Origen wordt fair trade ingekocht onder het Max Havelaar keurmerk. Door een eerlijke prijs te betalen kunnen de boeren hun levensomstandigheden verbeteren en trots zijn op hun product.

 

Biologisch

Alle varianten van Té de Origen zijn 100% biologisch verbouwd zonder kunstmest en pesticiden. Hierdoor krijg je niet alleen lekkerdere thee, maar ook voor je gezondheid en die van de Aarde is het een fijn idee.

 

Rooibos original

Rooibos is ontdekt door de locale bevolking van Zuid-Afrika en wordt gemaakt van de fijne naaldachtige bladeren van de wilde plant Aspalathus Linearis. Ervaar zelf de prachtige mahonie kleur, het diepe aroma en de volle smaak van deze mélange.

 

Green tea original

Wist u dat Sri Lanka al ruim een eeuw wordt gezien als de beste leverancier van thee? Proef nu zelf deze heerllijke groene thee mélange uit de hooglanden van Sri Lanka.

 

 

 


 

 

RIJSTMAND

 

De traditionele rijstmand wordt in noord Thailand gebruikt als container voor rijstzaad. De kleine exemplaren worden door de landarbeiders gebruikt als lunch box.

De rijstmand wordt volgens een oud procédé gemaakt.
De producente uit Thailand leert op dit moment haar dochter de fijne kneepjes van het vak.

De rijstmanden worden gevlochten met gespleten bamboe en voorzien van een deksel, draagkoord en houten voetstuk. Het voetstuk heeft als functie om insecten en vocht tegen te gaan.
Het vlechtwerk van bamboe bepaalt uiteindelijk de vorm van de rijstmand. De manden worden na het vlechten aan beide zijden ingesmeerd met klei. Nadat de klei volledig is gedroogd wordt de rijstmand opgeschuurd en de mand krijgt hiermee een mooi glad oppervlak. Na het schuren worden de rijstmanden met de hand beschilderd in verschillende motieven. Als laatste wordt de buitenkant van de mand afgewerkt met bamboevlechtwerk en voorzien van een deksel en draagkoord.

De rijstmanden zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, rond en vierkant. Naast de grootte bepaalt ook de mate van detaillering van de beschildering de prijs van de rijstmanden.

 

Importeur:  Stichting Sawa Hasa (Sawa Hasa komt voort uit het Swahili en betekend Just Perfect. "Precies goed voor iedereen".)

 

 


 

De Dopper – het verhaal van een flesje

Merijn Everaarts is een bevlogen mens. Zich ergerend aan de steeds groeiende afvalhoop van plastic en de verspilling van natuurlijke grondstoffen kreeg hij enkele jaren geleden een briljant idee. Hij is de man geworden achter de Dopper, een duurzaam flesje van kunstof zonder giftige stoffen. Gevuld met kraanwater is het een alternatief voor al die moderne frisdrankjes in wegwerpflessen. De Dopper wordt vervaardigd in een oud Haarlems fabriekspand. De productie en omzet groeien gestaag: zo’n vijftig procent per jaar. “We gaan nu naar de twee miljoen flesjes toe”, zegt Everaarts.

Het idee van de Dopper kwam niet vanzelf: er ging een tijd van bewustwording aan vooraf.

Dat gebeurde ongeveer vijf jaar geleden, toen Everaarts op de tv een programma bekeek over de plastic soep in de oceanen. Vóór die tijd, die gevuld was met allerlei banen waarbij hij onder andere de hele wereld afreisde ,had hij nauwelijks door wat de mensheid zichzelf aandeed. Maar het tv-programma maakte hem kwaad. Everaarts besefde dat hij lang genoeg meegedaan had aan deze maatschappij van verkwisting en vervuiling. Hij besloot een project te starten om het gebruik van kraanwater te stimuleren en dat van plastic te verminderen. Zo ontstond de Dopper. Van de opbrengst van de Dopper gaat vijf procent naar Simavi, een internationale ontwikkelingsorganisatie.Schoon drinkwater is in Nederland een vanzelfsprekendheid, maar in de wereld hebben bijna een miljard mensen geen toegang tot die eerste levensbehoefte. Het bedrijf van Everaarts ondersteunt onder andere een schoonwaterproject in Nepal, een land waar meer dan de helft van de bevolking geen toegang heeft tot schoon drinkwater. Men leert de bevolking waterpompen en sanitaire voorzieningen aan te leggen en ook zelf te onderhouden. Nog een kenmerk van de Dopper:

de uitstoot die de productie veroorzaakt wordt gecompenseerd doordat de fabriek investeert in windmolenprojecten. Ook doet men aan recycling: mensen kunnen de kapotte Dopperflesjes weer inleveren.

 


 

It’s chocolate time

Chocoladeproducent Divine maakt fair trade chocolade met cacao en cacaoboter uit Ghana. Cacaoboeren aldaar hebben zich verenigd in een coöperatie met de naam Kuapa Kokoo. Meer dan 48.000 Ghanese boeren zijn inmiddels lid van deze coöperatie, 30% van de leden is vrouw! De cacaoboeren zijn voor 45% eigenaar van de chocoladeproducent Divine en delen daardoor in de winst die gemaakt wordt met het veredelde product. De verpakking van de Divine chocolade en cacaoproducten draagt versieringen uit de Ghanese cultuur, ‘adinkra’s’. De cacaoboeren zijn trots op hun bedrijf en willen op deze manier ons iets laten zien van hun Ghanese wortels en cultuur. De zeven Wereldwinkels in de regio zetten producten van Divine Chocolate van 23 maart tot en met 4 april extra in de kijker. It’s chocolate time.

Fair trade met een dikke plus

Fair trade chocolade is inmiddels een bekend product in winkels in Nederland.

Veel chocolade is, ten minste voor een deel van de grondstof, fair trade.

Max Havelaar heeft daarvoor baanbrekend werk verricht. Kan fair trade nog beter?

Kan de inhoud van fair trade worden vergroot? Ja, vinden de zeven Wereldwinkels in de regio (Beekbergen, Eerbeek, Brummen, Dieren, Doesburg, Rheden en Velp).

Met Divine Chocolate laten zij dat zien. Deze producten worden uitsluitend met fair trade cacaobonen bereid, dat is al een eerste verschil. Daarnaast zijn de suiker, de vanille, de amandelen en bijvoorbeeld de kokos ook fair trade. Andere ingrediënten zijn meestal niet als fair trade beschikbaar, melkpoeder bijvoorbeeld. Zodra een ingrediënt wel fair trade beschikbaar is, gaat Divine het ook gebruiken. Zo groeit het aandeel fair trade in het chocolade product. Dan de veredeling: de grootste toegevoegde waarde zit altijd in de veredeling van de grondstoffen. Meestal hebben de cacaoboeren daar geen enkel voordeel van. Bij Divine is ook dat anders. De Ghanese cacaoboeren zijn voor 45% eigenaar van de onderneming Divine Chocolate en bezetten ook zetels in het bestuur van de onderneming. Uniek in de wereld van chocolade. Zo profiteren zij direct van de winst die gemaakt wordt met het veredelen van hun grondstof. Dat mag je gerust ‘fair trade met een dikke plus’ noemen.

Deelname van vrouwen bevorderen

Ruim 30% van de leden van de coöperatie Kuapa Kokoo is vrouw. In alle raden en commissies van de organisatie is een minimaal aantal vrouwen verplicht gesteld om zo de invloed en participatie van vrouwen in de hele organisatie te vergroten. Kuapa Kokoo organiseert workshops en seminars voor vrouwen over vele onderwerpen, o.a. voeding, hiv/aids, kredietfaciliteiten. De vrouwen van de cacaoboeren worden door de organisatie ook gestimuleerd om, naast cacao, andere inkomstenbronnen te verwerven. Het maakt de vrouwen minder afhankelijk van hun echtgenoot en het levert inkomsten op in de tijd tussen de twee cacao-oogsten in het jaar.

Kuapa Kokoo betekent ‘goed boeren’. Het motto van Kuapa Kokoo is: ‘pa pa paa’ en dat staat, in de lokale Twi taal, voor ‘het beste van het beste’.

Fair trade toeslag

De boeren van Kuapa Kokoo ontvangen een goede en gegarandeerde prijs voor hun cacaobonen en jaarlijks een bonus, afhankelijk van de hoogte van de opbrengst. Hierdoor zijn zij niet langer afhankelijk van de grillen van de grondstofmarkt. Dorpsgemeenschappen die het bijzonder goed doen worden extra beloond, in natura, met bedrijfsmiddelen die door het hele dorp gebruikt kunnen worden.

De organisatie koopt ook in het groot landbouwwerktuigen in. Het geld dat hiermee bespaard wordt komt ten goede aan de cacaoboeren.

Naast de eerlijke prijs is er een fair trade toeslag van ongeveer 10%. Deze toeslag wordt door de coöperatie geïnvesteerd in projecten voor de dorpsgemeenschappen. Hierdoor verbeteren de leefomstandigheden van de boeren en hun families. Voorbeelden van projecten zijn: het bouwen en verbeteren van drinkwatervoorzieningen; opzetten en verbeteren van gezondheidszorg (klinieken, sanitaire voorzieningen, educatie over hygiëne); onderwijs (basisscholen), voorlichting over nieuwe en betere landbouwmethoden en omgaan met geld; sommige boeren krijgen training in management en leiderschap.

 

  

 

 

 


 

 

ESWATINI KITCHEN

 

Deze producent uit Swaziland maakt heerlijke fairtrade producten: ananasjam, sinaasappelmarmelade, mango

chutney, curry sauce medium en chutney van gemengd fruit. Door de combinatie van Afrikaanse zon, bodem-

en weersomstandigheden groeien er heerlijke groenten en vruchten die worden geteeld door lokale boeren.

Ook worden er wilde vruchten gebruikt die overvloedig groeien in Swaziland: wilde marula, guava, citroenen

en pepers - geoogst door de lokale boeren en rurale gezinnen. Eswatini Kitchen koopt alle verse groenten en

fruit in tegen eerlijke prijzen en de winst die ze maakt gaat naar een project voor kansarme jongeren.

 

 


 

FAIR TRADE WIJN

 

Een lekkere maaltijd wordt nog lekkerder met een goed glas wijn. 
Wij hebben voor elk wat wils. Van licht en fruitig tot vol en rond.
Rode, wit of rose.

 

uit Zuid Afrika en Chili

 

 

 

 

 

 

AARDEWERK UIT TUNESIË

 

In Tunesië bestaan grote verschillen tussen arm en rijk. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk te zorgen voor werk    en dus een inkomen. Een viertal dove vrouwen werkt aan het ontwerp van deze handgemaakte en beschilderde schalen. Zij zijn in dienst bij één van de familiebedrijfjes in Nabeul die aardewerk produceren. Aan het hoofd ervan staat een vrouw. Zij zorgt goed voor het personeel, zodat de werknemers – en dus ook de dove vrouwen - een salaris krijgen dat boven het gemiddelde ligt. En dat geeft hen zekerheid in het dagelijks leven.