Dit deden we zoal...

 

 

 

Expositie Dagmar’s Sculpturen: Beelden & Emotie

 

 

 

Dagmar Schneider bijt het spits af van het expositiejaar 2018 van Wereldwinkel Eerbeek met het tentoonstellen van haar sculpturen.
Op zaterdag 13 januari 2018 vond de opening plaats van haar expositie ‘Beelden & Emotie’. Iedereen is van harte welkom om tijdens de reguliere openingstijden van de winkel kennis te maken met het werk van Dagmar. Adres: Stuijvenburchstraat 99, Eerbeek.

 

Dagmar Schneider is veelzijdig. Eigenaar van Dagmar’s Haarstudio, Jazz Singer en Beeldhouwer. De vruchten van laatstgenoemde vaardigheid toont zij graag aan het publiek in Eerbeek en omgeving. In de Wereldwinkel Galerie krijgt zij daartoe een podium.
Beeldhouwen is voor Dagmar een proces van weghalen en loslaten, van diepgang en voelen, van glad maken en verzachten, van oppoetsen en stralen. Het is voor haar: ‘zichtbaar maken wat er is’ (eerst nog verborgen in de steen).

 

Dertien jaar geleden begon voor haar de ontdekking van het beeldhouwen:
bij Gera Buter in Laag Soeren. Zij heeft zich sindsdien aanhoudend bekwaamd, in Nederland maar ook in Italië (marmer) en Zimbabwe.
Zowel in haar beroep als in haar hobby’s creëert Dagmar met haar handen en haar stem Beelden & Emotie.

 

BEELDHOUWEN

Is zichtbaar maken wat er is.

Een proces

van weghalen en loslaten,
van diepgang en voelen,
van glad maken en verzachten,
van oppoetsen en stralen.

Ik nodig je uit
voor een ontdekkingsreis
naar jezelf.

 

 

 

 


 

Expositie: 'Indrukwekkende Gezichten...' - Hennie Schraa

 

 

Op zaterdag 7 oktober 2017 is de expositie van het werk van Hennie Schraa, uit Beekbergen, geopend. Zij presenteert haar werk onder de titel: ‘Indrukwekkende Gezichten….’. Het is de eerste keer dat haar werken officieel worden getoond. Locatie: Galerie Wereldwinkel Eerbeek, Stuijvenburchstraat 99. ‘Indrukwekkende Gezichten….’ is tijdens de normale openingstijden van de Wereldwinkel te bezichtigen. VRIJ ENTREE!

 

Hennie Schraa tekent en schildert van jongs af aan, het zit in haar bloed kun je zeggen.

Zij heeft lang schilderles gekregen van Elly Bos en de laatste jaren schildert Hennie onder leiding van Carel Velthoen uit Lieren. De schilderstijl van Hennie is puur en realistisch.

Het liefst portretteert zij mensen, kinderen en dieren uit diverse culturen, in hun eigen omgeving. Het is voor haar belangrijk om het gevoel, de emotie van haar onderwerp op een goede manier tot uitdrukking te brengen in haar werk. De uitdrukking in de gezichten van mensen en kinderen of koppen van dieren is veelzeggend en indrukwekkend.

Het thema van haar expositie zegt dit nog eens beknopt.

 

Enkele van haar tentoongestelde werken zijn ook bijzonder kleurrijk, expressionistische werken.

 

 


 

Nepalese zilversmid Dambar in Eerbeek

 

Wereldwinkel Eerbeek was op vrijdag 17 November 2017 de werk- en marktplaats van Dambar Bishwokarma, zilversmid uit Nepal. Samen met Ashok liet hij zien hoe zij zilveren sieraden maken en nodigden u uit om hun puur ambachtelijke kwaliteitsieraden aan te schaffen. De opbrengst was 100% voor de zilversmid en zijn medewerkers. Wereldwinkel Eerbeek bood hem een toegang naar de markt in Eerbeek en omgeving.

De sieraden van Dambar worden volgens de fair trade principes vervaardigd. 

Dambar maakt in zijn bedrijf in Kathmandu (Nepal), met door hemzelf opgeleide medewerkers, zilveren sieraden van hoge kwaliteit. Zijn vakmanschap is inmiddels onbetwist. Hij werkt met hoogwaardig, gecertificeerd zilver uit Nederland. Na de aardbeving in 2015 is de lokale markt en het toerisme in Nepal stilgevallen.

De verkoopkansen in Nederland zijn onmisbaar om zijn bedrijf deze moeilijke periode goed door te laten komen.

 Achtergrond

Dambar, zelf afkomstig uit de lage kaste, was het gelukt om een opleiding tot zilversmid te volgen. Toen hij ernstig ziek werd en er voor hem geen medicijnen beschikbaar waren, was een toevallige ontmoeting met een Nederlander zijn redding. Er zijn medicijnen vanuit Nederland geleverd, genezing lukte en diezelfde Nederlander heeft hem geholpen zijn bestaan als zelfstandige zilversmid op te bouwen. Hij is met zijn bedrijf een opleidingsplaats voor zilversmeden geworden; leerlingen komen veelal ook uit de lage kaste. Normaal kom je dan achteraan te staan als het om kansen voor opleiding of werk gaat. Dambar werkt in zijn bedrijf volgens de fair trade principes; ook zijn leerlingen krijgen een eerlijk loon. Zijn band met Nederland is terug te voeren op de man die hem op weg heeft geholpen. Op weg naar een eerlijk bestaan, ook voor zijn mederwekers.

 

 

 


 

Duo Expositie: 'VANUIT DE DIEREN'

 

Marloes Hakkenbroek en Liesbeth Pieterse

 

 Op zaterdag 29 juli is de duo expositie ‘VANUIT DE DIEREN’ geopend. 

 

De expositie van Marloes Hakkenbroek en Liesbeth Pieterse is een gezamenlijke activiteit van twee kunstenaars die samen op de Kiboe in Eerbeek werken. De Kiboe is de ontmoetingsplaats geweest voor de inspiratie van de werken van Marloes.

Liesbeth wordt geïnspireerd door het werk dat zij doet met kinderen op haar eigen bedrijf in Drempt en bij Kiboe. De werken die de kunstenaars in de expositie laten zien zijn ontstaan door en gericht op mensen met een hooggevoeligheid. Door het werken met dieren kunnen zij zich ontplooien. Vandaar: ‘vanuit de dieren’. 

Marloes werkt graag met sprekende kleuren, kleuren die elkaar aanvullen. Zij werkt vanuit een verhaal of situatie in haar hoofd. Zij geniet van de ruimte, het gedrag van dieren en de verantwoordelijkheid die zij voor de dieren heeft. Zij observeert de dieren graag van dichtbij en dat vertaalt zich in haar werk.

 

Liesbeth Pieterse is illustrator, schrijver, kunstschilder en begeleidt kinderen met een hooggevoeligheid. Zij heeft een eigen galerie ‘de Witte Hemel’ in Drempt en volgt de lijn en lessen via de Klassieke Academie te Groningen. Haar werk in deze duo expositie zijn tekenprints van haar boek ‘Mocha’, het hondje dat weer kleur kreeg. Dit boek is geschreven voor kinderen die via hulphonden gecoacht worden. Het boek biedt een ingang voor gesprekken over diverse thema’s zoals ‘zelfvertrouwen’, ‘ontmoetingen’, ‘erbij horen’, ‘eenzaamheid’, ‘vertrouwen’ enzovoort. De voorlezer wordt zo geholpen een waardevol gesprek te laten ontstaan.

 

 

 

 


 Expositie: schilderijen van Milly van den Berg van Saparoea - Oudraad

 

Zaterdag 13 mei 2017 vond de opening plaats van de fraaie expositie van Milly van den Berg van Saparoea - Oudraad uit Brummen.

 

 

Milly van den Berg van Saparoea-Oudraad is geboren in 1948.
Zij is van jongs af aan bezig geweest met tekenen, "kleien" en handwerken.
In de loop van de tijd heeft zij vele cursussen gevolgd. Onder andere een LO-opleiding textiele werkvormen, kadercursus Hindelooper schilderwerk, diverse cursussen schilderen met olieverf en acryl.
Vanaf eind jaren '70 heeft zij zelf vele cursussen Hindelooper schilderwerk gegeven, zowel voor Volksuniversiteiten in Wageningen, Ede en Arnhem als bij mensen thuis.
Na verloop van tijd (in de jaren '90) groeide de wens om ook “gewoon” te schilderen en is zij een cursus gaan volgen.

 

Milly: "Met olieverf werken vond ik altijd het prettigst en daar ben ik de eerste jaren vooral mee verder gegaan. In mijn olieverfschilderijen probeer ik altijd een impressie te geven van een onderwerp dat me aansprak op vakantie, in de tuin, of tijdens het wandelen. Ik maak foto's en werk sommige daarvan thuis uit en probeer daarin uit te drukken wat me oorspronkelijk zo aansprak."

 

 In Brummen is Milly aangesloten bij de schildersclub van Marietje Breukink. Verder schildert zij met een klein groepje bij Marijke Terbeek in Eefde. Daar wordt gewerkt met acrylverf. Milly: "Het heeft me wel enige tijd gekost om daarmee te leren omgaan."
Per avond bedenkt Marijke een onderwerp, vaak naar aanleiding van een tentoonstelling die zij gezien heeft, of een foto, of een schilderij dat haar aansprak. Zij stimuleert de cursisten om daar een eigen kunstwerk van te maken. Zo maken zij kennis met verschillende technieken.
Milly: "Met acrylverf schilder ik vrijer en sneller dan met olieverf.
Kleur en sfeer zijn erg belangrijk voor me.
Uit praktische overwegingen schilder ik vaak op papier. Om het resultaat op te kunnen hangen plak ik het op een plaat MDF, waarna het eventueel ingelijst kan worden.
Ik schilder het liefst landschappen en bloemen, vaak naar aanleiding van foto's die ik zelf gemaakt heb, soms uit het hoofd.
Een enkele keer schilder ik een bestaand schilderij(tje) na, vooral om te oefenen."

 


 

 EXPOSITIE 'AARDE EN VUUR' - Analies Martin

 

Van 11 februari tot 15 april 2017 was er de fraaie expositie ‘Aarde en Vuur’, keramiek van Analies Martin uit Brummen.

‘Aarde en Vuur’ zijn de elementen die altijd nodig zijn om keramiek te laten ontstaan.

Maar het zijn ook twee van de vier elementen (vuur, aarde, lucht en water) waaraan filosofen karaktereigenschappen toeschrijven. Vuur vertegenwoordigt creativiteit, iets nieuws beginnen, energie en optimisme; bij Aarde gaat het om de gewaarwording, het vaststellen van het tastbare en hoorbare. Aardemensen zijn volhardend en geduldig in het realiseren van hun doelen. Creativiteit en het tastbare in gedachten hebben zijn de onmisbare componenten voor het laten ontstaan van keramische kunst.

Analies Martin omschrijft het zelf als: ‘mijn inspiratie is gebaseerd op een spontane inval, een herinnering of alledaags moment. Intuïtief probeer ik in klei uitdrukking te geven aan wat mij beweegt. En zij laat zich daarin graag verrassen. Zij houdt bewust ruimte voor het onverwachte in vrijwel alle fasen die voorafgaan aan de totstandkoming van een kunstwerk.’

 


 

MODESHOW

Op zaterdag 22 april 2017 was het weer tijd voor onze modeshow van eerlijke kleding, gemaakt met respect voor mens en milieu. Er werd kleding getoond van onder andere Sari Fair Fashion uit Oene, Hempage (hennep en hennep katoenen kleding met het FairWear foundation keurmerk en aangesloten bij GOTS-keurmerk), Lana en Braintree. Na de modeshow is de kleding nog zes weken in de Wereldwinkel beschikbaar voor verkoop.

 

 

 

 

 


 

KOOKWORKSHOP AZIATISCH KOKEN

 

EERLIJK ETEN MET EEN VERHAAL

 

Op woensdag 1 februari 2017 was er een kookworkshop en proeverij. De kookworkshop startte met een informatieve powerpoint over het verhaal achter de Aziatische producten waarmee gekookt werd. Een verhaal van kleine boeren en boerinnen in Thailand en India die een eerlijke prijs voor hun producten kregen en zo een beter bestaan op kunnen opbouwen. 

Na afloop kon het resultaat natuurlijk worden opgegeten en zowel de koks als de gasten die kwamen proeven, waren erg enthousiast. In maart zal de Wereldwinkel nogmaals een kookworkshop en proeverij organiseren. Meer informatie verkrijgbaar in de winkel aan de Stuijvenburchstraat 99.

 

 


 

EXPOSITIE ‘KUNST & QUILTS’ IN EERBEEK

 

Van 22 juli tot 24 september 2016 was de expositie ‘KUNST & QUILTS’, in de Wereldwinkel Galerie in Eerbeek, te bewonderen. Vier kunstenaars toonden daar hun kunstwerken, van traditionle quilts tot artquilts of textielkunst.

 

De kunstenaars Lisette Derickx, Mariejosee van den Heuvell, Bea Hoogland en Lonneke Sevenster lieten met hun kunstwerken de ontwikkeling zien in het ambacht van het quilten. Bij de traditionele werken is er sprake van vaste vormen die handmatig of machinaal aan elkaar worden genaaid en doorgequild. Bij de moderne quilts is niet alleen sprake van vrijheid in vormen, maar ook in materialen. In artquilts past de kunstenaar niet alleen katoen, maar ook organza, kralen, kant, wol en zelfs koperdraad toe. 

De geschiedenis van het quilten gaat ver terug. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd. Tijdens de kruistochten droegen de kruisvaarders gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen. 

                

 

In Europa werd het quilten vooral gebruikt voor de functionaliteit van het eindproduct en waren de motieven zeer eenvoudig. Pas later werd er meer aandacht besteed aan het uiterlijke en werden ze rijker versierd. In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa het quilten mee naar de Verenigde Staten. Daar ontwikkelde het quilten zich verder, zowel op het gebied van patronen als technieken.

 

 


 

expositie

PAPIERWERK

docenten

School voor Ambacht & Kunst

‘Boulevard Magenta’

6 mei tot en met 17 juli 2016

 

 


 

 

 

EXPOSITIE 'UP-ART'

 

 

Een van de exposanten op de expositie ‘Up Art’, Karin Verhagen, heeft zaterdagmiddag 12 maart de opening verricht door een voile, die over haar kunstwerk ‘Sneeuwwitje’ hing, weg te halen. Het was een gezellige happening en de vele belangstellenden hebben genoten van de getoonde, oprechte kunst. Kunstenaars van de ateliers Warempel en ActiviOn uit Zutphen presenteren tot en met eind april hun kunstwerken – schilderijen en objecten – in de Wereldwinkel Galerie aan de Stuijvenburchstraat in Eerbeek.

 

‘Wat is kunst eigenlijk?’ vroeg Arnold van Gulick, voorzitter van Wereldwinkel Eerbeek, zich af toen hij zich blij verrast voelde bij het zien van deze kunst. ‘Voor mij is dat het vermogen om dat wat in de geest van de maker leeft of gewekt wordt tot voorstelling, tot uiting te brengen. En dan op een manier die ‘schoonheidsontroering’ kan veroorzaken, je iets doet. Kan doen, want of kunst dat doet is helemaal afhankelijk van de ontvankelijkheid van de kijker’.

 

De hier in ‘Up Art‘ tentoongestelde werken roepen echt iets bij je op. Eerlijk gezegd misschien wel meer dan menig kunstwerk in een museum doet. Het zijn zo duidelijk spontane en niet door techniekregels gehinderde uitingen van een beleving.

 

Karin Verhagen was er zichtbaar trots op de expositie te openen. Daarna heeft zij menige bezoeker verteld over haar drie kunstwerken, waaronder ook een zelfportret, die in deze gevarieerde expositie opgenomen zijn. Het zal de kunstenaars van Warempel en ActiviOn zeker een gevoel van trots geven te weten dat er al direct na de opening meerdere kunstwerken zijn aangekocht.

 

‘Up Art’ is vrij te bezoeken op alle winkeldagen in de Wereldwinkel in Eerbeek, Stuijvenburchstraat 99. Er staat op de ‘gastentafel’ altijd een gastvrij en vers kopje koffie of thee. Behalve kunstwerken zijn er tijdens de expositie ‘Up Art’ ook verjaardagskalenders, met afbeeldingen van werken uit atelier Warempel, te koop.

 


 

In de Wereldwinkel Galerie: expositie STILLEVEN UITGELICHT van Leo Veldkamp

 

Leo Veldkamp exposeerde in januari/februari 2016 in de Wereldwinkel Galerie in Eerbeek. Onder de titel ‘Stilleven uitgelicht’ toonde hij zijn fijnschilderwerk in olieverf. 

 

Leo Veldkamp begon eerst na zijn pensionering met schilderen. Tot dat moment was hij werkzaam als architect en zijn creatieve en kunstzinnige talenten kwamen hem daar goed bij van pas. Al studerend en werkend aan fijnschilderen met olieverf heeft hij zich een grote vaardigheid eigen gemaakt. Een echte autodidact, begenadigd met een flinke dosis talent. Geen detail ontgaat hem en het is juist dit aspect dat velen aanspreekt in zijn werk. De expositie ‘stilleven uitgelicht’ geeft een goed beeld van zijn kwaliteiten.

 

Leo Veldkamp is verbonden aan de Kunstkring Brummen en het Gilde in Zutphen. Bij het Gilde begeleidt hij geïnteresseerden bij het beoefenen van de schilderkunst.

 


 

 

In de Wereldwinkel Galerie: expositie WERELDKINDEREN van Ans van Breda

Op zaterdag 10 oktober vond de opening plaats van Wereldwinkel Galerie met een hapje en een drankje.

De eerste expositie in Wereldwinkel Galerie (oktober-november 2015) had het thema "WERELDKINDEREN"  en bestond uit schilderwerken van de Brummense kunstenares Ans van Breda.

 

 

Ans van Breda (1951) autodidact

 

"In 2003 zette ik mijn eerste verf op papier. Dit deed ik bij Carel Velthoen van pART2u en sindsdien volg ik met nog steeds met heel veel plezier zijn schilderlessen.Ik begon in aquarel maar na de ontdekking van acryl was de overstap gauw gemaakt. De directheid van de kleur spreekt mij meer aan.

De komst van mijn kleinkinderen heeft mij aangezet om kinderen te portretteren. Het is fantastisch om ze met elke penseelstreek langzaam op het doek te zien verschijnen.

 

Project “Kinderen schilderen voor kinderen”.

Vorig jaar ben ik begonnen om “kinderen van over de hele wereld”  op het doek te zetten.  Bij verkoop van deze schilderijen gaat de helft van de opbrengst naar een “goed doel” waarbij het welzijn van kinderen centraal staat.  Ik heb al verschillende bedragen kunnen overmaken naar o.a. Memisa, Mama’’s, Kindertehuis “St. Seeds in his Garden in Kenia, St. Angel Starfunsch School in Zuid Afrika, project in Nepal, maar ook aan “Clini Clowns” en “KiKa.  Zo kan ik een klein steentje bijdragen aan kinderen die om welke reden dan ook het niet goed getroffen hebben op deze wereld. Wilt u meer werk van mij zien ga dan naar www.ansvanbreda.exto.nl