Wasnoten van Seepje

In India en Nepal groeit op een hoogte van 200-1500 meter de Sapindus mukorossi (zeepnotenboom). Nadat de boom in juli-augustus gebloeid heeft met kleine wit-groene bloemetjes, worden de vruchten gevormd: de wasnoten. Deze steenvruchten met leerachtige plakkerige schil zijn rijp in oktober-december. Het vruchtvlees bevat saponine, een stof die een reinigende en antibacteriële werking heeft; zodra saponine in aanraking komt met water, werkt het als zeep.

 

Goed voor het milieu

Seepje wasnoten zijn 100% plantaardig, vrij van chemicaliën en zijn niet belastend voor het milieu. Na gebruik kunnen de wasnoten in de groene container of op de composthoop.

 

Goed voor de mens

Seepje importeert de wasnoten uit Nepal en doet dit op basis van de fairtrade principes. Zij handelt met zorg voor het welzijn van de Nepalese schillenboeren en hun werknemers. Seepje zorgt voor eerlijke lonen en structurele verbetering in de werk- en leefomstandigheden.

 

Hoe werkt het?

Doe 3-4 hele of 6-8 halve wasnoten in het bijgeleverde waszakje. Knoop het waszakje goed dicht en leg het op de was in de wasmachine. Draai het gekozen wasprogramma. Als de wasmachine klaar is, de was direct uit de machine halen en te drogen hangen. Het waszakje met de wasnoten ook drogen: de wasnoten kunnen nog twee keer gebruikt worden. Nadat de wasnoten drie keer gebruikt zijn, gooi je ze in de groene container of op de composthoop.

Wasverzachter is niet nodig. De wasnoten zijn ook zeer geschikt voor de fijne was. In Nepal en India worden ze al eeuwenlang gebruikt om ook zijde en fijn borduurwerk te wassen.

 

Seepje maakt van deze wasnoten ook een vloeibaar extract dat als basis dient voor Seepje vloeibaar wasmiddel voor de witte of de bonte was.

 

Seepje maakt van het vloeibaar extract van de wasnoten ook Seepje allesreiniger voor uw hele huis.

 

 

 

En nu is er ook Seepje afwasmiddel! In twee frisse geuren: tintelfrisse limoengeur en swingende citrusgeur.